Co jeść przy chemioterapii? Zasady + odradzane produkty

Chemioterapia jest jedną z podstawowych metod leczenia nowotworów. Może ona powodować nieprzyjemne skutki uboczne, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego jak zaparcia, biegunki, nudności, wymioty czy brak apetytu. Jak powinna wyglądać dieta przy chemioterapii?

Dieta w czasie chemioterapii – co jeść?

Nie istnieje jedna, zalecana dieta przy chemioterapii czerwonej i innych typach tego leczenia, dlatego też sposób żywienia powinien być dobrany indywidualnie do pacjenta – mówi dietetyk kliniczny.

Istnieje jednak kilka ważnych zaleceń, których warto wtedy przestrzegać, by zmniejszyć dolegliwości i zapobiegać niedożywieniu. Jak powinna wyglądać dieta w czasie chemioterapii?

Dieta podczas chemioterapii – zalecenia:
– Zaleca się spożywać 5-6 posiłków na dzień o mniejszej objętości, w regularnych odstępach czasowych.
– Należy pamiętać o piciu płynów – najlepiej 8 szklanek dziennie.
– Dieta powinna bazować na produktach lekkostrawnych.
– Ważne jest jedzenie dużej ilości białka, które pomaga w odbudowaniu tkanek.
– Zaleca się stosowanie technik jak gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Najlepiej unikać produktów grillowanych, smażonych.

Jakich produktów spożywczych unikać podczas chemioterapii?

Właściwa dieta przy chemioterapii powinna eliminować produkty, które mogą pogorszyć samopoczucie. Czego należy unikać?

Najlepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, surowych produktów jak tatar, sushi, produktów pleśniowych jak sery, kiełbasy. Powinno się także wyeliminować produkty ciężkostrawne, tłuste, powodujące wzdęcia, na przykład kapustę, strączki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *